מיינדפולנס: תשומת לב מכוונת ונטולת שיפוטיות אל הרגע הנוכחי, הרגע הזה
מחיים על אוטומט לחיים עם תשומת לב ואפשרות לבחור
בנעורי מאוד אהבתי את טוקינג הדס. היה להם שיר, בעברית אתרגם את שמו לפעם בחיים, שהמילים שלו היו לי לסערה שמחה וגם למילת אזהרה לעתיד, בו זמנית:
And you may find yourself
Living in a shotgun shack
And you may find yourself
In another part of the world
And you may find yourself
Behind the wheel of a large automobile
And you may find yourself in a beautiful house
With a beautiful wife
And you may ask yourself, well
How did I get here?
לחיות עם מודעות. לחיות בתשומת לב.
חיים של מבוגר: קמים בבוקר, הולכים לעבודה. פותחים מחשב. היום מתחיל.
אבל רגע, רגע, איך הגעתי לעבודה? מה היה משם לכאן, הרגע התעוררתי, עכשיו אני מול המחשב. ומה היה בדרך, באמצע, בין לבין?
היה טייס אוטומטי. אני הייתי על טייס אוטומטי. פספסתי את הפרטים. לא הבחנתי בדקויות. אני לא אזכור כלום מהבוקר הזה. לא את הריח שלו. לא את מצב הרוח שלי. לא מה היה בדרך, איך היו השמים, את מי ראיתי בדרך, למי לא אמרתי בוקר טוב. כלום. לא שמתי לב לכלום. רק תפקדתי.
החיים ברמה של תפקוד. מיום אל יום, לתפקד. כאילו זה הכי טוב שאפשר. כאילו אני עדיין בבית ספר, סופרת את הימים עד לחופש הגדול. וככה כל החיים. מחכים למשהו שתכף יגיע, הסופ"ש שבוע, החופשה, הטיול הגדול. החיים תכף מתחילים, עוד רגע והם יפרצו בעוז.
מטייס אוטומטי לחופש בחירה
בתרגול מיינדפולנס אנחנו מטפחים מודעות ערה, סקרנית, נדיבה. אנחנו מתאמנים בלפגוש את החיים כאן ועכשיו, כמו שהם ברגע הזה. לומדים לשים לב לנטייה שלנו לרצות לשנות, לרצות שדברים יהיו אחרת. האם אנחנו יכלים ויכולות להיות עם הרגע הנוכחי בלי רצון לשנות אותו? ומה זה עושה לנו, איך זה מרגיש?
בקורס אנחנו לומדים להכיר את הטייס האוטומטי שלנו, את הדפוסים הקבועים, התבניות, ההתניות שתוכם חיינו מתנהלים, ועם ההיכרות הזאת מגיעה האפשרות לבחור: האם אני רוצה להגיב ככה או ככה. מתגובה אוטומטית ולא מודעת לתגובה מודעת, בוחרת. מיינדפולנס נותן לנו את האפשרות הזאת. למיינדפולנס יש תכונה כזאת, כאילו הוא מאריך ומרחיב את הזמן, מושך אותו, או אפילו עוצר אותו לרגע, ומאפשר לנו לנשום, להרגיש, לבחור. להגיב מתוך מודעות.
בקורס נלמד:
- לזהות מחשבות כמחשבות (וזהו, לא יותר: מחשבה). מחשבות חרדתיות כמחשבות חרדתיות. מחשבות דואגות כמחשבות דואגות. מחשבות שמטפחות את מה שאנחנו רוצים לטפח. מחשבות שעובדות נגדנו. לזהות, לעבוד איתן להתקרב אליהן, להתיידד איתן. שהמוח החושב שלנו יעבוד איתנו, ולא נגדנו.
- להשקיט את המבקר הפנימי. לטפח חמלה אל עצמנו. נדיבות. קבלה. הכרה. חיבוק פנימי. אנחנו לא צריכות להיות מושלמות כדי להרגיש בסדר.
- לשים לב להווה, לכאן ועכשיו. להניח למוח המשווה. הזוכר. זה שאומר לנו שפעם היה טוב יותר. או רע יותר. או משהו. להיות בהווה על ועם כל מה שיש בו. ברגע הזה, עכשיו, יש משהו לא בסדר?
- לשנות פרספקטיבה. לבחור פרספקטיבה. מה הטעם להחזיק ולהיאחז בנקודת מבט שאינה מטיבה איתנו?
- לטפח דברים שעושים לנו טוב. לנטוש דברים שלא עושים לנו טוב. להרגיש בסדר עם הרצון שלנו להרגיש טוב.
- לפגוש את המציאות עם פחות תנועה פנימית (דחייה אל מול החזקה. כן רוצה, לא רוצה, כן אוהבת, לא אוהבת. כאילו שהמציאות שואלת אותנו). להפסיק להגיד לעולם איך עליו להיות.
- לזהות שיש לנו אפשרות בחירה, לזהות את הרגע בו אפשרות הבחירה מתקיימת ולבחור מה שמתאים לנו, מה שמשקף את הערכים שלנו.
- לפתח גמישות באופן ההתמודדות שלנו עם רגשות שלילים כגון חרדה ומתח. לא לדחות, לא לקרב, כן לזהות, כן לבחור את התגובה שלנו. אפשר לקרוס אל תוך המתח, אפשר לאמץ את הסטרס, אבל אפשר גם אחרת. אפשר לבחור.
- לדאוג לעצמנו. לטפח את מה שעושה לנו טוב ולנטוש את מה שלא עושה לא טוב.
קורס MBSR מציע תהליך לימוד מובנה, מעין פרוטוקול, לתרגול מיינדפולנס ושילוב התרגול בחיים שלנו, ביומיום. הקורס, על התכנים הייחודיים שלוֿ, אשר נתמך והוכח בהרבה עבודה מחקרית, מבוסס על תרגול מדיטציה, כלים מהפסיכולוגיה הקוגניטיבית ומדעי המוח.
מסגרת הקורס:
8 מפגשים שבועיים (פרונטליים) באורך שעתיים וחצי ויום העמקה של תרגול בשתיקה
תוכנית הקורס:
מפגש 1 – חיים על טייס אוטומטי
מפגש 2 – פרספקטיבות, עמדות, נקודות מבט
מפגש 3 – מודעות בתנועה
מפגש 4 – לחץ, מתח, מצוקה
מפגש 5 – מתגובה אוטומטית לתגובה מושכלת, מודעת
מפגש 6 – תקשורת, מערכות יחסים
להיות בהווה – יום תרגול בשתיקה
מפגש 8 – לדאוג לעצמנו, לטפח את עצמנו
מפגש 9 – מה הלאה, איך ממשיכים מכאן? מיינדפולנס כחבר/ה לחיים
עלות: 300 יורו
ממזרח למערב
מקור התרגול בבודהיזם והוא בן 2,600 שנה. הוא נדד למערב ב40 שנה האחרונות על יד פרופסור ג'ון קבט זין (מייסד השיטה וממציא הקורס) ומורים רבים נוספים שמלמדים היום ברחבי העולם.
בעשורים האחרונים נערכו אלפי מחקרים מדעיים, ואימון ותרגול של מיינדפולנס הוכח כבעל תועלות רבות לשיפור הרווחה הנפשית והפיזית והחוסן הנפשי.
בתרגול מיינדפולנס אנחנו מפתחים מודעות לא שיפוטית, נוכחות ובהירות שיעזרו לנו לבחור באופן המיטיב איך להיענות לאתגרים שבחיינו. מיינדפולנס הוא איכות מנטלית, ניתן לפתח אותו באמצעות תרגולי מדיטציה, אלו לאורך זמן מאפשרים לשינוי המוחי להתרחש ולשינויים להתרחב לשאר אזורי חיינו.
מחקרים מדעיים הוכיחו שתרגול מיינדפולנס תורם ל:
– הפחתה משמעותית בתסמיני לחץ (סטרס), דיכאון וחרדה
– הפחתה של תסמינים פסיכוסומטיים
– ירידה ברמת כאב כרוני
– הקלה בבעיות שינה ושיפור איכות השינה
– יציאה ממעגלי חשיבה מטרידים
– זיהוי ושינוי של הרגלים ודפוסים מזיקים
– חיזוק המערכת החיסונית
– חיזוק החוסן הנפשי להתמודדות עם אתגרים
– עליה ברגשות חיוביים כגון אמפתיה, חמלה וסבלנות
– השפעה מיטיבה על יחסים בינאישיים
– טיפוח גמישות מחשבתית
– שיפור יכולות לימוד כגון קשב, זיכרון וריכוז
שיפור הבריאות הנפשית והפיזית כאחד.
למי זה מתאים?
לכל מי שרוצה, למי שסקרן, למי שתוהה, למי שמרגיש לא טוב ולא יודע למה אבל רוצה לעשות משהו לגבי זה. למי שרוצה להשתנות, למי שרוצה להשתפר, למי שרוצה להבין את עצמו ועצמה יותר. למי שרוצה להתקרב, לגעת, לטעום, להיות, לחיות. לכולם, תכלס.
.זהו הקורס הרשמי והבינלאומי להפחתת סטרס בארץ ובעולם
לפרטים נוספים: צרו קשר
להשאיר תגובה